Volvo 244 DL -78, projekt originalskickBilder från augusti 2009, tagna utanför f.d. Volvo Kalmarverken där bilen är tillverkad!240 nr 11 blev en orange 244 DL från 1978 som jag köpte i oktober 2005.
En 240 från 75-78 i originalskick hade stått på önskelistan ett tag. Jag hade funderat på att åka till Gotland och köpa en bil, eftersom utbudet av 70-tals 240 i sydöstra Sverige redan då var starkt begränsat. Men så fick jag syn på den här bilen i en annons på Blocket. Den såg ut att vara i hyfsat skick, och priset 3500 kr var tilltalande. Endast 13000 mil och så orange, klart jag skulle köpa den även fast den fanns 30 mil hemifrån. Så bilen hämtades utanför Linköping (där den är såld ny) och kördes hem till Öland på biltransportsläp med överlast.

244:an var avställd, obesiktigad och hade inte körts sedan 2003. Bromsarna hade rostat fast och det växte mossa på kofångarna. Men det var också en lågmilad originalbil med få tidigare ägare och inte särskilt mycket rost (jämfört med hur dessa bilar brukar se ut). Först trodde jag att det var en helt oskruvad bil, men det visade sig vara fel när jag såg halvseriösa rostlagningar, och upptäckte att bilen till stor del var omlackad. Dessutom är framskärmarna utbytta mot ”pirat”skärmar.
Men för 3500 kr kan man ju inte klaga. Jag kunde istället glädja mig åt att framskärmarna, huven, bakluckan och fronten är helt rostfria och att det inte fanns någon rost runt vindrutan.
Eftersom bilen endast gått 13000 mil så var allt mekaniskt i bra skick. Motorn gick fint, automatlådan växlade mjukt och det var inget glapp i bakvagnen. Förarstolen var riktigt bekväm och inredningen var hel och komplett. Nästan allt fungerade, t.o.m strålkastartorkarna!

På grund av andra projekt och tidsbrist blev bilen stående orörd i tre år efter inköpet.
Det som gjorts tidigare är endast motortvätt, byte av fälgar till originalmodellen samt byte av de rostiga backspeglarna mot fina icke-original kromade speglar. Jag försökte ”motionera” bromsoken men det hjälpte inte. Någon gång ibland startades bilen upp och kördes en liten runda på grusvägarna runt garaget.

I november 2008 började jag äntligen skruva med detta projekt. Målsättningen var en bil i fint originalskick, utan att renoveringen kostar för mycket pengar. Därför snålade jag lite och använde en hel del bra begagnade delar till bromsarna och chassit.
Dessutom bestämde jag mig för att utföra renoveringen i två steg. I steg 1 (som är klart) skulle allt utom dörrarna renoveras. I steg 2 (som återstår) skall dörrarna bytas eller lagas för att få bort all rost. Idag finns rost endast i dörrarna, själva karossen är nu helt rostfri!

I juli 2009 var steg 1 av renoveringen äntligen färdig och jag kunde ställa på och besiktiga bilen. Givetvis gick den igenom besiktningen och jag kunde börja köra med den. Det har inte blivit så många mil. Tyvärr gör trestegs automatlådan det till en plåga att köra längre sträckor på landsväg. 3200 rpm i 90 km/h och i 110 varvar motorn nästan 4000 rpm! I stadstrafik och i lägre hastigheter än 80 går bilen däremot tyst och fint, utan vindbrus eller störande skrammel. Känslan av en lågmilad originalbil finns kvar trots att den varit nerskruvad i beståndsdelar.

Renoveringsbilder finns längst upp till höger på sidan, under de olika kategorierna!

Fakta i tabellform
Bilmodell: Volvo 244 DL 1978. Modellkod 244-410-2181. En av de sist tillverkade -78:orna, uttagen i september 1978.
Kaross: Helt i originalutförade, förutom kromade backspeglar (skall vara mattsvarta original).
Motor: B21A i originalutförande. Nya slitdelar. 100 hk/170 Nm. Bensinförbrukning ca 1,2 l/mil.
Transmission: Original BW55 3-stegs automatlåda och 3,73:1 bakaxel.
Chassi/bromsar: Originalutförande. Samtliga chassidelar svartlackade med tvåkomponents båtfärg. Alla skruvar och bromsslangar är nya.
Lack: Original orange, färgkod 113. Delvis omlackad vid flera tillfällen.
Hjul: Nylackade original 5x14" plåtfälgar med originalnavkapslar. Nya 175R14 däck (originaldimension).
Inredning: Mörkbrun original tygklädsel, tyvärr delvis solblekt till en lila nyans. Allt är original förutom nyare skålade plast-golvmattor.
Utrustning: Originaltillbehör: Dragkrok, motorvärmare, prylfack ovanpå mittkonsolen och varvräknare.
Volvo 4 Stereo MDL kassettradio från 1980 och Volvo Sound originalhögtalare i framdörrarna.
Mätarställning: 14 100 mil.
Antal tidigare ägare: 6 st, varav 3 st som brukat bilen.
I min ägo sedan: Oktober 2005.
Framtidsplaner: Byta/rostlaga dörrarna samt lite detaljfix. Dörrar inköpta och väntar på orange lack.
Användning: Används sparsamt, mest till kortare resor hemikring och ibland till att dra släp med. Växellådan gör att man undviker långresor. Körs ej vintertid när salt vräks ut på vägarna.Senast uppdaterad 2010-11-08Bilder från innan renoveringen.
Klicka här!
62 bilder på rostlagning.
Klicka här!
Bilder på lack och rostskydd.
Klicka här!
Bilder på chassi, broms och fälgrenovering.
Klicka här!
Bilder på fix med drivlinan.
Klicka här!
Bilder på fix med inredningen.
Klicka här!