Rengöring av inredning, 244DL -78


Inredningen var i bra skick och behövde inte mycket mer åtgärder än rengöring. Några originaltillbehör monterades också.
Det mesta av inredningen hade monterats ur för att komma åt att laga rost. Alla detaljer rengjordes på ett eller annat sätt innan de monterades tillbaka.


Golvmattan kördes i tvättmaskin (modell större) och blev nästan som ny. Isoleringsmattorna som ligger under golvmattan var murkna och dessutom gjorda i någon slags lumpfibrer. Mattorna byttes därför mot skumgummimattor från en 80-tals 240.
Tyvärr är klädseln blekt efter 30 år i solen till en lila nyans. Värst är det på ovankanten av baksätets och stolarnas ryggstöd. Nästa alla inredningar av den här typen som fanns 78-79 är solblekta idag, oavsett färg.
Dörrsidorna skruvades bort och rengjordes. Samtliga plastdetaljer i inredningen (t.o.m. ratten) diskades och sköljdes med vatten. När dörrsidorna var borta passade jag på att smörja fönsterhissmekanismerna och dörrlåsen.
Stolarnas klädsel behövde tvättas ordentligt. Klädseln lossades och tvättades i maskin. Samtidigt lagades den automatiska elvärmen i förarstolen, en ledning hade gått av. Stolarnas stommar var i perfekt skick och inte nedsuttna. Det var den första förarstol jag plockat sönder där ingenting behövde bytas ut.
Värmekranen läckte och hade fastnat på max värme. Den byttes ut mot en värmekran av de nya modellen i plast som jag hade liggande sedan tidigare. Kupéfläkten fungerade ovanligt nog perfekt och har inga missljud.


Ett tillbehör som är bra att ha är prylfacket ovanpå mittkonsolen. Ett sådant monterades och även en original varvräknare av fabrikat Yazaki.
Några av luftutblåsen var trasiga så de byttes mot andra där spjällen var hela.
Det satt en Blaupunkt radio utan kassettspelare i bilen förut. Den hade förmodligen suttit där sedan 1978 men den byttes ändå ut mot en Volvo original radio/kassettspelare av tidsenlig modell. Den ensamma högtalaren mitt i instrumentpanelen ersattes med Volvo Sound högtalare i framdörrarna. Högtalarhålen i dörrsidorna fanns från början, med täckkåpor över.
Dessutom byttes alla trasiga små glödlampor inuti bilen, så nu lyser det överallt där det skall lysa.Tillbaka till 244DL -78 huvudsidan


Senast uppdaterad 09-09-19