Lack och rostskydd av 244DL -78Jag har missat att fotografera alla arbetsmoment, men spackling och slipning är så tråkigt så det räcker med ett par bilder.

Först mattslipades bakskärmarna under midjelisten, bakstammen och trösklarna med 240-papper. Sedan lackades alla plåtrena ytor med Hagmans CA-primer (den thinnerbaserade versionen som tyvärr är svår att få tag på idag). Den mattades sedan ner innan jag började lägga på spackel. Tyvärr hade plåten slagit sig en del vid "sandplåtarna", så där fyllde jag först upp med glasfiberspackel innan finspacklet. Sedan var det bara att slipa, spackla, slipa, spackla, slipa...
När skärmarna och bakstammen till slut var släta och finslipade (240-papper) lade jag återigen på CA-primer på alla ytor som blivit plåtrena efter spacklingen. Sedan sprutades två lager slipgrund "vått-i-vått" ovanpå CA-primern. Slipgrunden slipades sedan med 400-papper innan det var dags för topplacken. Jag slipar mest för hand men även med en oscillerande slipmaskin på stora plana ytor.


Thinnerbaserad billack har tyvärr blivit lite svårt att få tag på numera p.g.a. nya miljökrav. Jag kunde dock köpa thinnerbaserad solid 2K lack hos min lokala billackerare.
Innan lackeringen sprayade jag på "body" stenskottsskydd på trösklarna som ger en knottrig yta. Jag ogillar starkt färg på sprayburkar, men den här modellen (Presto, inköpt på Swedol) tål att lackas över med billack.
Det är lackat två lager orange 113 och det gick åt ca 5 dl färdig lack. Resultatet blev helt okej, faktiskt bättre än de tidigare omlackerade ytorna på bilen.


Inuti bagageutrymmet behövdes också ny lack. Golvet i mitten var fullt av ytrost, så jag skrapade bort dämpmattan och slipade plåtrent där det behövdes med en "scotch-brite" rondell. Jag mattade ner övriga ytor med en röd slipduk och torkade med thinner innan det var dags att pensla på CA-primer.
När rostskyddsgrunden torkat tätades alla nya plåtskarvar med karosserikitt. Sedan var det dags för topplack, men först efter mattslipning med röd slipduk.
Jag valde mellan att pensla eller spruta topplacken. Det blev sprutlackering, för det går fortare och ger ett snyggare resultat. Nackdelarna är att det krävdes mer maskering och ännu mer färgdamm i garaget.
Till slut blev det orange även i bagageutrymmet, nästan så det är synd att lägga i mattan och plastpanelerna...Bensintanken har varit bortmonterad för att komma åt att rostlaga och underredsbehandla hela golvet. Från fabriken finns ingen underredsbehandling på tankens ovansida och golvet ovanför, bara färg.
Tanken var därför full av ytrost på ovansidan, som slipades bort med roterande stålborste. Sedan målades tanken med 2K primer, 2K svart lack och sist tjockt rostskyddsmedel. Detta är en sen 78:a som har den nya typen av bensintank (känns lätt igen på att tanklocket har gängor istället för bajonettfattning). Tanken och påfyllningsröret ändrades under årsmodell 1978.
Här syns även hur fint det blev i kofferten efter att diverse detaljer har monterats.


Underredet krävde också ytbehandling efter rostlagningen. Först tog jag tag i det otroligt skitiga arbetet med att slipa varenda kvadratcentimeter av underredet med roterande stålborstar av olika modeller.
När all smuts, ytrost och lös underredsmassa var borta kunde jag pensla på två lager CA-primer på alla plåtrena ytor. Sedan kittades alla nya plåtskarvar. Efter det målade jag alla gula och kittade ytor med svart tvåkomponents båtlack. Vissa skarvar i golvet som inte kittats sprayades med tunt, krypande rostskyddsmedel som sedan fick torka i flera veckor.
Därefter sprutades hela underredet, utom främre hjulhusen, med Biltemas tjocka rostskyddsmedel. Det gick åt 3 liter till hela golvet och de bakre hjulhusen.
Till sist sprutade jag in en liter krypande hålrumsvätska (också den från Biltema) i trösklarna, alla balkar, hålrum och insidan av skärmkanterna med hjälp av en slang på tryckluftssprutan.
Bilden längst ner till höger visar resultatet när bilen skruvats ihop.Här har jag börjat montera utvändiga detaljer efter lackeringen. En "godislåda" med nya delar från Volvohandlaren, bl.a nya clips till midjelisterna och nya stänkskydd med tillhörande fästen.
Kromet på bakljusen är delvis bortflagnat, det får duga så länge men det blir nog nya bakljusglas i framtiden.
Det satt en Biltema-dragkrok på bilen förut som iofs var felfri, men det är alltid roligare med originaldelar så en nymålad Volvo original dragkrok monterades istället.
Bakre stötfångaren som satt original var ärgad och ful, istället monterades en bättre (dock ej perfekt) stötfångare från en 245DL -79:a.
Stänkskydden bak gör mycket för utseendet. Nya kostar bara runt en hundring styck. Här är de monterade med rostfria skruvar.Tillbaka till 244DL -78 huvudsidan


Senast uppdaterad 09-06-15