Renovering av bromsar och hjulupphängningar, 244DL -78


Det sämsta på bilen var inte karossen, utan bromsarna. Oken kärvade, luftningsnipplar var avdragna, bromssköldarna var sönderrostade och skivorna var slitna och rostiga. Eftersom detta är en budgetrenovering bytte jag bara det som var dåligt, och använde begagnade delar istället för att köpa allt nytt. Endast det nödvändigaste köptes nytt, som belägg, slangar och rör.


Hela bakvagnen hade monterats ner för att lättare komma åt att rostlaga och underredsbehandla golvet. Att montera tillbaka en rostig bakvagn under det svarta, fina golvet var ingen lockande tanke.
Därför slipades och målades alla detaljer i bakvagnen, det ser ju så mycket bättre ut och kostar inte mer än lite färg.
Jag slipade allt med roterande stålborste på vinkelslipen. Inte lika bra som blästring, men jag har ingen bläster och att lämna bort delarna för blästring var inte att tänka på.
Silverfärgen är tvåkomponents epoxyprimer för marint bruk. Utanpå den penslades tvåkomponents svart epoxylack, samma som golvet har målats med.
Inga bussningar byttes. Det är inget fel på originalbussningarna, 13000 mil med automatlåda har inte slitit hårt på dem.
Bromsok, bromssköldar, bromsskivor och de rostiga övre fjäderskålarna byttes mot begagnade delar som jag hade liggande. Oken fick nya luftningsnipplar.


Alla skruvar byttes mot nya. Kostnad ca 150 kr för hela bakvagnen (köpta i lösvikt på Swedol). Skruvarna till bromsoken köptes nya på Volvo, de har högre hållfasthet än vanliga 8:8 skruvar. Bakaxeln fick ny olja och handbromsen fick nya backar.


Här är allting monterat. Bromsrören på bakaxeln och bromsslangarna är nya.
De nedre fjäderfästena byttes senare mot nya.
Efter att bilderna togs monterades även ett nästan nytt, begagnat avgassystem istället för det som satt på bilen förut.Framvagnen behövde också renoveras. Den vänstra fjäderkålen var sönderrostad. En ny Volvo original fjäderskål fyndades på Tradera för 50 kr.
Samtliga styr- och spindelleder (fabrikat BILTEMA) hade spruckna och söndertorkade gummitätningar, så de behövde bytas.
Bromsoken kärvade inte, men vad hjälpte det när 4 av 6 möjliga luftningsnipplar var avdragna. Bromssköldarna var sönderrostade och skivorna var slitna.


Fjäderbenen rensades från lösa delar. Den nya fjäderskålen svetsades dit och sedan slipade jag länkarmar, fjäderben m.m. med roterande stålborste.
Delarna grundlackades med 2K marin-primer och fick sedan svart 2K båtlack, samma behandling som bakvagnen. Här sprutlackade jag istället, det gick fortare än att pensla.
Diverse smådelar samt fjädrarna slipades rena från rost och grundades med zinkprimer. Jag har aldrig provat zinkspray tidigare så detta får ses som ett experiment. Senare lackades svart färg över zinkgrunden.


När färgen torkat var det dags för den betydligt roligare ihopmonteringen. Nya spindelleder och styrleder köptes. Dessutom byttes alla bromsslangar och de yttre bromsrören mot nya.
Begagnade bromsok hade jag liggande. Dock behövdes en bättre begagnad kolv samt nya packningar i det ena oket. Samtliga luftningsnipplar byttes mot nya.
Alla gummibussningar är orörda original, de var inte slitna i framvagnen heller. Stötdämpare och fjädrar är också original.


Bromssköldarna byttes mot bättre begagnade som slipats och målats. Även skivorna är begagnade i bra skick som jag hade liggande.
Samtliga skruvar och muttrar byttes även här mot nya, och nya bromsklossar monterades.
När framvagnen var demonterad sprutades de främre hjulhusen med rostskyddsmassa, även bakom innerskärmarna. Rambenen, kylarbalken och andra hålrum sprutades inuti med hålrumsvätska.
Bromsarna fungerade perfekt efter luftning, och toe-in justerades till rätt mått med bl.a. en tumstock till hjälp.


Eftersom detta är en originalrenovering var det original plåtfälgar som gällde.
Jag hade sedan tidigare ordnat 4 st fälgar av rätt modell i hyfsat skick. Dessa slipades med roterande stålborste, sandpapper och slipduk tills all ytrost var borta.
Den gula CA-primern var slut och jag fick inte tag på ny, så jag tvingades grunda fälgarna med den nya vattenbaserade CA-primern. Sedan sprutade jag på vattenbaserad metallic-bas i kulören Volvo 130 silvermetallic. Jag tror inte det är exakt rätt originalfärg till fälgarna, men de blev åtminstone silverfärgade som originalen. Sedan lades klarlack på, den är fortfarande thinnerbaserad trots vattenbaserad grund och baslack.
Jag köpte 4 st begagnade men aldrig använda Continental-däck i rätt originaldimension billigt av en kompis. Dessa monterades på de nylackade fälgarna tillsammans med nya clips till originalnavkapslarna, och resultatet blev riktigt snyggt!Tillbaka till 244DL -78 huvudsidan


Senast uppdaterad 09-09-19