Reparation av oljeläcka och motorservice, 244DL -78


Ett ganska jobbigt problem med bilen var en oljeläcka från automatlådan. Det droppade rejält med ATF-olja från växellådans framkant. Detta hade gett en 2:a på senaste besiktningen år 2002, men troligtvis har det bara blivit "reparerat" genom att man torkat bort oljan precis innan ombesiktningen. Nu tänkte jag fixa läckan en gång för alla.
Eftersom jag inte har tillgång till vare sig lyft eller smörjgrop så är det enklast att lyfta ur motorn tillsammans med växellådan och sedan sära på dem bredvid bilen. Det är inte mycket som behöver lossas för att kunna lyfta ur en B21A motor.


Knappt 2 timmars arbete, motor och låda borta från bilen. Delarna avfettades och spolades med högtryckstvätt. Även motorrummet rengjordes ordentligt, nu när man kom åt överallt. Nya delar hade beställts från Volvohandlaren, allt fanns att få tag på till en 31 år gammal bil.


Här var orsaken till oljeläckan, precis som jag misstänkte. Packboxen till lådans ingående axel, bakom convertern. En ny packbox knackades på plats. Tätningarna vid utgången för hastighetsmätarwiren byttes också eftersom det droppat olja även därifrån.
Den bakre vevaxeltätningen på motorn byttes i förebyggande syfte, trots att den inte läckte. Jag vill ju inte gärna sära på motor och låda igen. Packboxen på bilden är den gamla.


Motorn fick en liten översyn med ny kamrem, nya slitdelar till tändsystemet och ny olja. Och en ny termostat eftersom arbetstemperaturen varit lite för låg förut.
B23-förgasaren plockades bort och original Stromberg-förgasaren sattes tillbaka, med först efter att den plockats sönder i beståndsdelar, rengjorts och fått ett nytt membran. Den visade sig senare fungera perfekt efter blandningsjustering med specialverktyget som jag fyndat för 20 kr. Tändtidpunkten och tomgångsvarvet justerades, och brytaravståndet justerades med kamvinkelmätare. Tyvärr har jag ingen CO-mätare så bränsleblandningen ställdes "på känn", men det brukar fungera bra.


Motorn monterades tillbaka, nyservad och rengjord från den värsta smutsen. Alla vätskor byttes (motorolja, växellådsolja, kylvätska). Bakaxeloljan och bromsvätskan var bytta sedan tidigare.
Motorn gick nu jämnare än någonsin, tyst och fint utan vetilrassel eller andra missljud. Det hörs att det är en lågmilad motor. Och det har inte läckt en droppe olja undertill.Tillbaka till 244DL -78 huvudsidan


Senast uppdaterad 09-09-19