Volvo 244 DL -77


Ytterligare ett impulsköp ledde till 240 nr 14. Jag fick ett tips om en bekant som skulle skrota sin 240, och den var till salu för dåvarande skrotpremien (1200 kr). Jag köpte bilen direkt. Det var inget att fundera på, hade den varit för dålig hade jag kunnat rensa den på delar och fått tillbaka köpesumman av skroten.
Jag blev tredje ägaren. Förra ägaren hade haft bilen sedan 1983. Dessutom en lågmilare, 16 000 mil.
Eftersom bilen nyligen fyllt 30 år, hade den både fått ett års förlängd besiktning samt blivit skattebefriad. Enda direkta felet var läckande avgassystem, annars var den fullt körbar.
Alltså kunde jag ställa på och använda bilen i princip gratis. Så jag bytte avgassystemet mot ett bättre begagnat, servade motorn och gjorde några mindre reparationer. Hela sommaren och hösten 2007 körde jag bilen till och från jobbet medans jag lagade rost på min 245:a. Det blev 600 mil utan minsta problem.
När besiktningsperioden gått ut ställde jag av bilen och funderade på vad jag skulle göra med den. Rosthålen hade växt oroväckande snabbt under min korta ägarperiod. Plåten var mjuk som knäckebröd runt hålen och nya rostställen kom fram. Jag ville inte skrota en aldrig rostlagad 70-talare med låga mil och få ägare, som dessutom fungerade perfekt maskinellt. Men omfattande rostlagning var inte lockande och så hade jag börjat renovera min 244DL -78 som hade mycket bättre kaross.
Därför bestämde jag mig för att skrota denna 77:a och den fick donera delar till 78:an, bl.a mycket av bromssystemet.
Nu hade staten tagit bort skrotningspremien och den lokala skroten, som jag alltid åkt till, ville ha 700 kr för att ta emot en tom kaross! Istället körde jag karossen till Skrotfrag i Kalmar som avregistrerade den och gav mig hela 100 kr.

Dessa bilder är tagna direkt efter inköpet i februari 2007.
Inte mycket rost under bilen - konstigt nog. Avgassystemet var däremot sönderrostat. Ett bättre begagnat system monterades. Motorn fick nya tänddelar, olja och fiter. Tändsystem med brytarspetsar och förgasare - ingen avancerad elektronisk motorstyrning som kan krångla. Kostnaden för delar stannade på 640 kr.
Motorrummet tvättades, vilket var välbehövligt. Den krockskadade främre kofångaren byttes mot en hel. Rutan i förardörren gick inte att veva upp helt, vilket visade sig bero på lösa skruvar till hissmekanismen. De såg ut att ha suttit lösa i många år. Det kan ha varit första gången som dörrsidan demonterades.
Bromsservot byttes ut, det gamla fungerade inte. Bromspedalen pulserade dessutom, vilket lokaliserades till de främre bromsskivorna. De var troligtvis de originalmonterade skivorna från 1977. Ett par bra begagnade skivor monterades och pulserandet försvann.
Två bilder tagna i maj 2007.

Bilder från september 2008 som bl.a. visar de omfattande rostskadorna.


Demontering och skrotning oktober 2008.
Som synes på de obligatoriska biltrailer-bilderna så är bilen helt rensad på användbara delar. Jag passade på att städa utanför garaget och fyllde karossen med gamla motorblock, rasade bakaxlar och växellådor m.m. innan den kördes till metallåtervinning.


Fakta JRM208
Bil: Volvo 244 DL 1977. Modellkod 244-410-2111-10.
Kaross: Helt original. Omlackad av Volvo i början av 80-talet.
Motor: Original B21A på 100 hk.
Transmission: M45 4-växlad manuell låda.
Chassi: Original.
Lack: Mellanblå, färgkod 121.
Hjul: 5x14" plåtfälgar av den nya modellen med stora hål, med tillhörande navkapslar.
Inredning: Blå tygklädsel. Blå R-sport överdragsklädsel fram och bak. Extrautrustad med prylfack ovanpå mittkonsolen.
Stereo: Knutsson bandspelare från sent 70-tal och en högtalare i uttaget uppe på instrumentpanelen.
Mätarställning: 16 624 mil.
Antal ägare: 3 st.
I min ägo: Sedan 2007-02-02.
Status:Skrotad 2008-10-13. Idag tillhör registreringsnumret en Mazda6.Senast uppdaterad 2010-11-09