Projekt Volvo 244 GL/E 3,0 - B23E motorrenovering

Jag hade egentligen inte tänkt byta ut B23A-motorn. MEN när jag startade motorn en dag så började den knacka något extremt!
Nu har något lager rasat tänkte jag och lyfte ur motorn. Sen tog jag av toppen och lokaliserade felet: En M3-mutter som hade klämts mellan toppen och en kolv. Den hade sugits in eftersom jag hade tagit bort slangen till luftfiltret...


Motorn avlägsnad från bilen med kättinglyftblock.

Muttern som startade motorbytesprojektet...

Så här ser originaltoppen (B23A) ut inuti.

Jag hade haft små funderingar på att byta till en piggare motor, men det var för jobbigt och dyrt tyckte jag. Men nu när bilen stod utan motor fanns ingen återvändo. Dessutom var originalmotorn ganska slut.
Motorn från kompisens skrotade GLE köptes för 600 kr. En B23E på 136 hk, med 3-stegs automatlåda. Automatlådan använde jag inte utan jag monterade originallådan, 5-växlad manuell M47.
Att bygga om bilen till insprutning var inte svårt. Bränslepumpar, ledningar, tankarmatur m.m. plockades från min krockade 245 GLT.
Förutom pumparna var gaswiren det enda som behövde bytas. Och tändmodulen till B23E-motorn fick skruvas fast vid spolarvätskebehållaren och kopplas in till ett förberett kontaktstycke i bilen.

B23E-motorn hade endast gått 17300 mil, men eftersom den hade stått oskyddad utomhus i ett halvår så tänkte jag att det var bäst att skruva isär den och kolla hur mycket vatten och rost som fanns inuti.
Motorn plockades isär för inspektion. Lite vatten i cylindrarna och rostiga ventilsäten var det enda jag hittade som var dåligt. Motorn var i bra skick och behövde egentligen inte renoveras. Inga oljeläckage alls, och alla slitdelar var originaldelar, ett gott tecken. Kolvar, cylindrar och lager såg nästan nya ut.
Men det var lika bra att renovera motorn nu när den var nerriven. Med ett så bra utgångsobjekt räckte det med honing, nya kolvringar och lager. Jag använde endast Volvo originaldelar.


B23E i byggsats.

Min hembyggda gratis motorbock.

Tomt och rengjort block.

Jag började med att riva ner motorn i beståndsdelar, sedan tvättades blocket med diesel och högtryckstvätt. Cylindrarna honades och nya frostpluggar monterades. Efter det målade jag blocket 3 gånger med motorfärg. Efter bortskrapning av överflödig färg rengjordes blocket ytterligare en gång.
Under tiden var toppen bortlämnad till en kompis, som fräste ventilsätena och maskinslipade ventilerna. Sedan handslipade jag in ventilerna med pasta och skruvade ihop toppen igen. K-kammen monterades och ventilspelet var nu för litet på alla ventiler. Nya justerbrickor installerades så blev ventilspelet perfekt.
Alla invändiga delar i motorn, som vevaxel, kolvar, vevstakar, oljepump m.m. tvättades noga. Det är det tråkigaste, men också viktigaste vid en motorrenovering: renlighet.
Jag fick låna en digital våg för att kunna viktjustera kolvar och vevstakar. Genom att slipa av material har jag fått delarna att väga exakt på 1g. Förut var det en total viktskillnad på nästan 20g!
Oljepumpen renoverades med en reparationssats innehållande nya drev och tryckregulator.


Hembyggt gratis ventilställ.

Toppen redo för ihopmontering.

Ventiler och allt annat på plats.

K-kam och stålullsputsad ventilkåpa.

Nu är toppen färdig.

Nya originaldelar för 3500:-

Så var det dags att börja skruva ihop motorn. Först vevaxeln och mellanaxeln, sedan monterades kåporna fram och bak med nya packboxar. Kolvarna sattes tillbaka på vevstakarna, försågs med nya kolvringar och knackades på plats i cylindrarna. Efter montering av kolvarna upptäckte jag att jag glömt montera kolvbultsclipsen, så det var bara att demontera kolvarna igen. Med clipsen på plats knackades åter kolvarna på plats, utan att bryta av några kolvringar.
Med oljepump och oljetråg på plats vändes motorn i motorstativet och toppen skruvades på plats. Efter rengöring installerades kamdreven och en ny spännrulle och kamrem. Och en ny vattenpump skruvades dit.


Honat och målat block.

Färdigt för ihopmontering.

Vevaxeln monterad.

Viktjusterade kovar och vevstakar.

Här syns viktjusteringen bättre.

Färdigt att montera oljetråget.

Här har toppen kommit på plats.

Nu börjar det likna en motor igen!

Autosol ger glans åt ventilkåpan.

Insuget, grenröret och alla aluminiumfästen som sitter på motorn har jag sandblästrat. Det blev nästan nyskick på delarna.
Insprutningssystemet plockade jag aldrig isär, för att undvika att få in smuts i systemet tvättade jag hela slanghärvan och luftmängdmätaren när det satt ihop. Sedan skruvades insprutningen tillbaka på motorn med nya gummikuddar (för 128,50:- styck).
Motorns kabelhärva var i bra skick. Annars brukar isoleringen spricka och ramla loss från ledningarna, men denna elhärva var bra. Endast två ledningar nere vid generatorn fick ny isolering av krympslang.
Nya tändkablar, rotor, fördelarlock, tändstift, fläktremmar m.m. monterades. Allt Volvo originaldelar.
När motorn var klar monterades den ihop med M47-lådan med en ny koppling. Eftersom det suttit automatlåda på motorn saknades svänghjul, men jag monterade ett från en B21A motor (den "platta" modellen).


Blästrade fästen monterade.

Nya blanka fina delar.

Nästan komplett!

Helt komplett och klar för montering!

Original B23A - 2001.

B23E - 2003.


Ser ut som den alltid suttit där.

Blankt och fint.

Så lyftes motorn på plats i bilen. Nymålad kardan och växellådsbalk (med svart hammarlack) skruvades dit, och alla slangar, wirar, elkablar m.m. kopplades in.
Skulle den starta? Tändningslåset vreds om. Bränslepumparna gick. Motorn kördes runt tills oljetryckslampan slocknat. Sedan anslöts tändkabeln till spolen.
Med viss spänning vred jag på nyckeln... motorn startade omedelbart! och gick jämnt och fint. I c:a 5 minuter. Sedan ramlade frostpluggarna ur blocket på avgassidan och allt vatten rann ut... Katastrof!
Orsak: felaktig montering. Så det var bara att riva isär motorn igen för att komma åt alla 7 pluggarna (4 på avgassidan och 3 på insugssidan) och montera dem riktigt. (Knacka på dem så att de expanderar.)

Nu när motorn är urlyft igen kan jag konstatera att den gick riktigt fint och var ganska "pigg", men den drog onödigt mycket bensin (1,1-1,2 l/mil). Det blev 1800 mil med den här motorn. Jag har den kvar och det är inte omöjligt att den hamnar i någon annan bil i framtiden.