Projekt Volvo 244 GL/E 3,0 - byggbilder

Hösten 1999

Reservhjulsbaljorna och skärmkanterna bak var helt upprostade och lagade med båtplast.
För att det skulle vara någon idé att lacka om bilen behövde dessa delar bytas.
Alltså inskaffades ekonomiplåt och svetsandet började. Inre och yttre skärmkanter, reservhjulsbaljorna och delar av bakplåten byttes mot ny frisk plåt. Vänster framskärm byttes också mot en röd från skroten.
Det var roligt att laga rost i början så arbetet gick fort. Men jag använde fortfarande bilen så jag var tvungen att hålla den körbar.
Jag har tyvärr inga bilder på detta. Det var efter skärmkantsbytet som det schackrutiga mönstret på bakskärmarna tillkom. Häftigt då, hemskt nu.
Någonstans här kommer jag på att jag inte vill sälja bilen längre. Nu skulle allt lagas mer seriöst och bilen skulle behållas istället.

Våren 2000

Var inte trösklarna lite kexiga också? Jodå, de behövde också bytas. Mera ekonomiplåt inköptes. När de gamla trösklarna kapats loss upptäcktes ännu mer rost, i golvet närmast trösklarna och i innertrösklarna. Detta åtgärdades också. Fortfarande var bilen i trafik så en tröskel i taget byttes.
Sommaren 2000

Dörrarna, främst fram, var ordentligt rostiga. Därför köps rostfria framdörrar som monteras snabbt. Även en rostfri 86- baklucka monteras. Bilen börjar nu se riktigt hemsk ut, med plåtdelar i många olika färger.

Hösten 2000

Jag köper en 245 GLT för 1000 kr att ha som reservdelsbil och att åka i så länge. GL:en ställs av. Lister, lysen, handtag m.m plockas bort. Inredningen åker också ur.
Våren 2001

Vid en noggrann inspektion av golvet upptäcktes ännu mer rost. Delar av golvet sågas bort och ny plåt svetsas i. Värst var det under pedalerna. Där hade dessutom föregående ägare varit framme med båtplasten och "lagat".


Våren/sommaren 2001

Näbbhuven som jag tidigare monterat skrotas p.g.a. rost och en rostfri näbbhuv skruvas dit istället. Vänster framskärm dög inte heller och ersattes av en helt rostfri. Vänster bakdörr byttes också. Höger bakdörr fick duga som den var.
Nu skulle inte bilen bli svart längre, den skulle bli midnattsblå! Samma färg som en kompis lackade sin gamla A-traktor i. Jag råkade komma ihåg färgkoden också, Volvo 604. Den fick det bli.
Nu när den mesta rosten var borta införskaffades billack och dörrhålen samt dörrarnas insidor och koffertutrymmet slipades och lackades i midnattsblått. Även motorrummet och insidan av huven lackades. Motorn satt kvar så det blev mycket maskering.
Jag fick någon idé om att 86- bagageluckan inte skulle användas längre, så original baklucka tog plats igen och blev midnattsblå på insidan.

Hösten 2001

Jag började slipa ner karossen inför lackering. Lackjobbet tänkte jag lämna bort men för att spara pengar gjorde jag underarbetet själv.
Nästan hela bilen mattades ner. Bakskärmarna visar sig vara ojämna efter svetsningen vid skärmkantsbytet, så jag tvingas spackla ut ojämnheterna. Sedan lackades bakpartiet med grundfärg. Det visar sig då att bakskärmarna fortfarande är ojämna som ett kraterlandskap, så jag tröttnar på slipandet. Bristande kunskap gör också att spacklingen inte blir bra.
Våren/sommaren 2002

Jag var fortfarande ordentligt trött på slippapper och spackel och gjorde därför ingenting med bilen. Däremot samlade jag på mig delar till den. En uppsättning 16" aluminiumfälgar + spacers köptes billigt av en kompis.
Det var meningen att bilen skulle bli en GLT/Turbo look-a-like med svarta lister. Men efter att ha krockat med min 245 GLT förstördes många delar som jag tänkt använda.
En kompis köpte en rostig 244 GLE 83:a som reservdelsbil och rensade den på delar. Jag tog vara på de speciella kromade GLE-listerna och dörrhandtagen. Nu skulle bilen bli en GLE-replika istället, med mycket krom.
GLE:n var även utrustad med elhissar som flyttades över till min bil. Jag behöll även den blåa inredningen från den bilen och tänkte använda den. Men vid ett besök på skroten hittades en "ribbad" blå plyschinredning som jag köpte. Mycket lyxigare, perfekt till mitt bygge.
Från en annan reservdelsbil plockades en instrumentpanel med blå underdel. Elspeglar köptes på skroten. Fortfarande framåt hösten hade inget mer slipats.
Hösten 2002

Motorn började knacka högt vid en provstart. Efter diverse felsökning konstateras att motorn går trögt att dra runt förbi ett visst läge. Rasade lager?
Ur med motorn för närmare undersökning. Det visar sig vara en minimal mutter som har klämts mellan en kolv och toppen, eftersom jag kört utan luftfilter...
Nu väcktes en annan idé, att byta till insprutningsmotor! Motorn från GLE:n stod ju kvar hos kompisen...
Jag köpte motorn och bestämde mig för att renovera den, eftersom den stått ute ganska länge.
Motorrenoveringen har en egen sida med många bilder!

Våren 2003

Motorrenoveringen blir klar och den nyrenoverade B23E-motorn monteras i bilen. Medan motorn var ur underredsbehandlades bilen med hjälp av tryckluftsdriven spruta. Innan underredsmassan sprutades på målades underredet med rostskyddsprimer.
Mina krav på finish och rostfrihet har höjts med tiden. Därför dög inte längre höger bakdörr, bagageluckan och höger framskärm. Det var ju lite rost på dem. 86:ans baklucka som suttit på tidigare monterades igen, dessutom köptes en rostfri dörr och skärm. Nu var rosten äntligen utrotad.
Sommaren/hösten 2003

Nu började jag äntligen slipa igen. Höger bakskärm gjordes klar. Sedan kom hösten och kylan till kallgaraget, därför avstannade slipjobbet återigen. Under tiden ägnades arbete åt hjulupphängningarna och bromsarna, (se nedan).
Jag hittade också ännu en ribbad blå plyschinredning i bättre skick på skroten, inklusive plyschklädda dörrsidor.Vintern 2003/04

Bakvagnsupphängningen och bakbromsarna sågs över. Alla bussningar byttes mot nya och bakaxeln, länkarmarna m.m. slipades rena och målades med hammarlack. Bromsoken renoverades och målades röda. Sänkfjädrar och nya stötdämpare monterades också.

Våren 2004

Framvagnen och frambromsarna behövde också en översyn. Även här målades fjäderben och länkarmar m.m. med svart hammarlack.
Alla bussningar och kulleder byttes mot nya, och krängningshämmaren byttes mot en lite grövre från GLT (21 i stället för 19 mm). Sänkfjädrarna (Lesjöfors) och Sachs gasdämpare monterades även fram.
Hjullagren togs isär och rengjordes, dom var inte i behov av byte. Sedan fettades dom in på nytt och skruvades dit igen.
Fjädertornen, innerskärmarna och främre tvärbalken slipades, grundades och sprutades sedan med underredsmassa. Bromsskivorna byttes mot ventilerade då bilen hade solida skivor innan. Skivorna är faktiskt begagnade, men bra. Oken fick såklart bytas också, dom fick nya packningar och målades röda.
Bromsservot byttes till den stora modellen som sitter på insprutningsmodellerna. Det krävde även byte av huvudcylindern.
Till sist luftades bromsarna med min hembyggda luftningsanordning.
Hösten 2004

Äntligen grundlackad. Jag lackade själv i garaget och resultatet blev bra, förutom att det behövdes mer spackel på vänster bakskäm.
Innan grundningen var jag tvungen att måla över tidigare sprayburks-bättringar med epoxiprimer. Upptäckte nämligen att sprayfärg och 2K billack inte kommer överens. Så nu vet man till nästa gång, sprayburkar är bannlysta. Det är den gula färgen som är epoxiprimer (Hagmans CA-Primer).
Allt som är blålackat och inte syns utifrån har maskeras, färgdammet kommer åt överallt. Det har gått åt åtskilliga rullar maskeringstejp.
Och så lackade jag om dörrarna invändigt (midnattsblått) på vänster sida, det var fuskjobb tidigare med maskerade lister. Nu tog jag bort alla lister istället så blev det lika bra som på höger sida.
Och så köpte jag en bättre spruta att lacka med, mycket bättre än 198-kronors Biltema-sprutan jag använt tidigare.


Senast uppdaterad 05-09-07