Rostlagning av 245


Så var det dags att ta tag i rostangreppen. Den mesta rosten fanns runt vänster bakskärm som har bytts för länge sedan, förmodligen efter en krockskada. På nästan alla ställen där skärmen är svetsad i karossen har det rostat. Rosten under sidorutan lagades med plåt bortskuren från en 245:a jag skrotat tidigare. Arbetet var ganska komplicerat p.g.a. förstärkningarna som sitter inuti takstolparna.


Bakstammen var också kraftigt rostangripen. Observera att bilen besiktigades i våras med blankt papper, trots jätte-rosthålen i reservhjulsbaljan och bakplåten! Bakstammen har lagats tidigare, men då den nya plåten har svetsats direkt utanpå den gamla rostiga plåten har det bara lett till ännu mer rost. Nu var jag tvungen att göra om allt, och även byta hela övre bagagetröskeln. Också här finns förstärkningar inuti, givetvis rostiga, som försvårade arbetet.


Reservhjulsbaljan byttes i originalskarvarna. Volvos svetsprimer målas på alla plåtytor som svetsas med överlappning. Förstärkningsplåtarna vid vänster bakljus har här blivit lagade, och en ny del av skärmen under bakljuset har klippts och böjts till och svetsats fast. Ett bättre begagnat högerhörn sågades bort från den minst rostiga 245:an på skroten (alla 245:or är mer eller mindre rostiga här). Det kapades sedan sönder och bara en liten bit användes.


Plåten vid höger bakljus var lika rostig som på vänstersidan. All rostig plåt kapades bort och nya delar tillverkades i 1 mm plåt, med hjälp av mallar i papp. Ytor som sedan blir oåtkomliga målades innan ihopsvetsning med CA-primer.


Övre delen av baklucketröskeln byttes mot den nya ekonomiplåten. Tyvärr glömde jag fotografera bytet. Plåten är skarvad kant-i-kant precis bakom skruvhålen för bakluckans låsbleck. Efter mycket svetsande och slipande fanns återigen ett högerhörn. Golvplåten fick kapas på mitten p.g.a. dålig passform, den var för bred. Delarna passades in och svetsades fast. Helsvets med ca 5 mm överlapp mot golvet och punkter med 3 cm mellanrum mot tröskeln. Efter slipning kunde man återigen se hur bakdelen skall se ut.


Tröskeln och golvplåten grundmålade på ut- och insidan med Hagmans CA-primer (2-komponents rostskyddgrundfärg). Hålet i golvet är för elkabeln till släpvagnsuttaget. Alla svetsskarvar förseglades sedan med karosserikitt, och ytterligare ett lager CA-primer ströks på efter att kittet torkat.


Bakre delen av tröskeln, där skärmen är fastsvetsad, hade rejäla rosthål. Här fanns också obehandlade (rostiga) svetspunkter på insidan av dörrhålet från bakskärmsbytet. All rostig plåt skars bort, nya plåtbitar tillverkades och svetsades fast. De bakersta 20 centimetrarna av tröskeln byttes mot ny ekononomiplåt.


Den nya skärmkanten av fabrikat "NOR" hade minst sagt usel passform, se bilden! Jag fick korta skärmkantens bakdel ca 5 cm för att den skulle passa mot reservhjulsbaljan. Innerskärmkanten passade däremot direkt. Skärmkanterna målades på insidan med CA-primer, och svetsprimer på de ytor som överlappar varandra. "Sandplåten", d.v.s. plåten bakom hjulhuset böjde jag själv till. Både den yttre skärmkanten och sandplåten är falsade och punktsvetsade med överlappning mot skärmen.


Det fanns många små rostbubblor på skärmen bakom hjulhuset, dessa slipades bort (därav alla slipmärken). För att komma åt att laga tröskeln var jag tvungen att skära bort en bit av skärmen i dörröppningen. Denna del var också sönderrostad i nederkanten så den nedersta delen ersattes med frisk plåt bortskuren från en skrotbil.


Det var även några små rosthål längre fram i tröskeln. Dessa lagades med färdigböjd ekonomiplåt som svetsades kant-i-kant. Insidan av baljan med flera ytor penslades sedan med två lager CA-primer, ovanpå detta ströks karosserikitt och efter det ytterligare ett lager CA-primer. Sedan skall det även målas med röd täckfärg och rostskyddas.


Alla plåtskarvar tätades med karosserikitt. Hela bakskärmen och D-stolpen slipades ner och maskerades. Sedan sprutade jag CA-primer på alla plåtrena ytor för att slippa spackla direkt på plåten. När CA-primern härdat började jag spackla och slipa. De djupaste "bucklorna" vid svetsskarvarna fylldes med glasfiberspackel, sedan finspackel ovanpå. Det blev 4 omgångar med spackel och slipning innan jag var nöjd. Till slut slipades allt med 240-korn slippapper. Nu blev det ju plåtrent igen på vissa ställen, med det är CA-primer under spacklet.


Det spacklades även under öppningen för sidorutan, i dörröppningen och på C- och D-stolparna. Höger D-stolpe skall också lackas om, där har jag blästrat bort ytrost och svetsat igen hålet för spolarmunstycket (detta sitter i luckan på den nya typen av lucka som skall monteras).
När slipningen var klar sprutades alla plåtrena och spacklade ytor med grundprimer.


Sedan lackade jag två lager slipgrund. Denna slipades sedan med 400-papper innan det äntligen var dags att lägga på topplacken (färgkod 211). De nylackade ytorna blev lite ljusare än den 20 år gamla originallacken, men det är svårt att göra något åt.


Efter ännu mer maskering lackades C-stolpen mattsvart. Även detta är såklart riktig billack och inga sprayburkar. Invändiga ytor samt golvet och tröskeln penslades med röd billack. Här syns även plastinnerskärmarna bak som satt på bilen när jag köpte den. Det är en eftermarknadsprodukt (fabrikat LOKARI) som borde varit standard på alla 240.


Tröskeln och hjulhuset maskerades. Tröskeln lackades med "body" och fick några nya clips innan tröskellisten sattes på plats. Hjulhuset och bakstammen sprutades med tjockt rostskydd. Alla hålrum som takstolparna, bakre tvärbalken och tröskeln behandlades med tunt rostskydd som sprutas in med hjälp av tryckluft och en slang med spridarmunstycke i änden.


Insidan av bakstammen och reservhjulsbaljan behandlades också med tunt rostskydd.
Dyr tejp inköptes på Volvo. Dekortejpen som sitter under sidorutan kostade nästan 500 kr (men då ingick också tejp till dörrarna på ena sidan). Servicehandboken konsulterades för monteringsanvisning. Dekoren tejpades i läge med maskeringstejp så att man kunde fälla upp och pressa fast den.


Dekortejpen gjorde mycket för helhetsintrycket. Här är innerskärmarna monterade. Insynsskyddet lackades med tvåkomponents båtlack som är gjord för lackering på plast. Listerna på dörrarna skall också lackas, vid ett annat tillfälle.
Bagageinredningen monterades. Det är inte samma detaljer som innan. Inredningen skall nämligen bytas till beige ribbplysch som jag råkade hitta på skroten när jag letade efter frisk plåt till bakstammen. Bagageinredningen i bilar med plysch (och skinn) är gjord i ett "lyxigare" material.


Den "nya" bakluckan skulle lackas i rätt färg. Den visade sig vara delvis omlackad med sprayburksfärg som jag var tvungen att slipa bort. Gummilisthållaren i underkant av luckan var rostig, så jag borrade bort punktsvetsarna och tog bort den rostiga delen. Sedan svetsades den rostfria listhållaren från en annan baklucka på plats. Ytrostfläckar slipades också bort. Det var inga rosthål eller svullna falsar på den här luckan, i så fall hade jag inte använt den. Bakluckan grundlackades sedan.


Den grundade och slipade bakluckan hängdes upp i rep i taket, så det gick att vända luckan utan att ta i den. Detta för att jag skulle komma åt att lacka både ut- och insidan. Luckan lackades röd med bra resultat och efter det monterades bakrutan tillbaka med ny butyltejp inköpt hos Volvohandlaren. Tunnflytande rostskyddsmedel sprutades in i hålrummen. Luckan skruvades fast på bilen och därmed var detta projekt avslutat.

Det finns mer rost på bilen, bl.a i dörrarna. Men det är inget allvarligt, så därför har jag inte tänkt åtgärda det ännu. Det är trots allt en bruksbil som tyvärr rullar på saltade vägar vintertid.

Bilder på bilen efter rostlagningsprojektet finns på huvudsidan för 245GL -88 (klicka nedan).

Tillbaka till 245GL -88

Senast uppdaterad 07-11-27