PRV-sexans återkomst

Utbytesmotorn som kommer från en skrotad 245 GLT6 -82. Motorns yttre delar demonterades för rengöring, och för att lättare komma åt detaljer som fördelarlock och tändstift. Alla tändningsdelar samt termostat och grenrörspackningar byttes mot nya. Samtliga vakuumslangar byttes också och elhärvan reparerades.
Ventilspelet kontrollerades. Denna motor har en förbättrad typ av vipparmar, monterade vid Volvos renovering. Dessa vipparmar kräver att man slipar i ventilkåporna för att de skall få plats.
Tyvärr ser det ut som om det slarvats med oljebytena i 245:an, med tanke på avlagringarna.

M46-växellådan med sprängkåpa till PRV-6 och hydraulisk koppling. Överväxelns oljesil rengjordes medan den var lättåtkomlig.

Pedalstället behövde bytas. De manuella V6-bilarna har hydraulisk koppling och därmed ett annat pedalställ än vanliga manuella 240 med wirekoppling. Dessutom behövde den svarta plåten på torpedväggen bytas, då den saknade uttag för kopplingscylindern. 264:an hade ju automatlåda från början.
Åtkomligheten är nästan obefintlig så länge instrumentbrädan och värmepaketet sitter i bilen. Jag ville inte riva ur dessa delar, så det blev ett riktigt pilljobb.
Men till slut var plåten och pedalstället utbytt, och kopplingens huvudcylinder monterad. Dessa delar (och mycket annat) ingick i köpet av drivlinan från GLT6:an.

Jag passade på att montera en original farthållare när jag ändå kröp under instrumentpanelen. Tyvärr fungerar den inte eftersom jag saknar gaswirerullen på insuget, som är speciell för V6-motorerna (farthållaren kommer från en 240 GLT). Men en dag hittar jag en passande gasrulle.
Styrenheten till farthållaren sitter som synes på insidan av torpedväggen på höger sida. Servot (den runda "burken") sitter i motorrummet på höger fjädertorn. Det finns även en hastighetsgivare på baksidan av hastighetsmätaren och ett par kontakter vid broms- och kopplingspedalen.
Dags att lyfta ur B21ET-motorn. (Till de som undrar: den är inte till salu!)
Styrväxeln byttes också, den som satt i bilen läckte olja och var glapp. Jag var tvungen att justera den "nya" styrväxeln, då den ville dra åt vänster så snart motorn startades.
PRV-sexan med växellåda sänktes ner i motorrummet. P.g.a. dess storlek var det inte lika enkelt som att lyfta i en fyra med min lyftanordning. Men till slut satt den på plats och alla ledningar m.m. kopplades in. Den större kylaren och andra V6-specifika delar i motorrummet monterades tillbaka.
Ett främre avgasrör till 4-cyl modifierades då jag saknade hälften av det speciella röret till V6-modellerna. Resten av avgassystemet är samma som till vanliga 4-cyl 240.
Slangen till hydraulkopplingen var skadad och läckte. Det var billigare att låta tillverka en stålomspunnen slang än att köpa en ny originalslang på Volvo.
Motorn fylldes med syntetolja och nytt olje- och luftfilter monterades.
Nu blev det spännande, dags för provstart!
Motorn startade direkt och gick fint från början, trots att den stått utomhus under en presenning i mer än två år!


Tillbaka till 264-sidan

Uppdaterad 07-03-21