Volvo 244 DL -82Det här började med att en kompis köpte denna 240 för 500:-.
Den hade stått som reservdelsobjekt bakom en bilverkstad, och plundrats på bland annat generator, torkarmotor, strålkastare och ratten!
Polaren tänkte besiktiga 240:n, så han gjorde den komplett, men orkade sedan inte svetsa all rost. Så han bestämde sig för att köra bilen till skroten.
Att köra en komplett körduglig 240 till skroten tyckte jag var fel och köpte den för skrotningspremien 500 kr. Jag tänkte först slakta den själv och skrota den rostiga karossen. Det fanns bland annat servostyrning, och andra användbara delar.

Bilen verkade utom all räddning, trösklarna var det inte mycket kvar av, hål i golvet, avrostat avgassystem, rostiga skärmkanter, trasiga stolar m.m. Mossa växte på lacken eftersom bilen stått still över 1 år. Dessutom hade nycklarna försvunnit så rattlåset var knäckt och motorn startades med skruvmejsel, och bakluckan var uppbruten. Motor, automatlåda och bromsar funkade däremot fint.

Sedan kom det sig att min syster behövde en bil till sommaren, så jag granskade nyförvärvet och såg att det inte var alltför jobbigt och dyrt att göra skrothögen besiktningsbar. Bara svetsa lite i trösklarna och golvet, byta tändningslås och laga avgassystemet...

Jag började med att byta en tröskel. Sen fick jag en ny skärmkant gratis av en annan kompis, när jag svetsat dit den blev högersidan nästan som ny...
Då urartade snabbreparationen till något som nästan kan kallas för originalrenovering, som tog hela sommaren 2002. Målet var att bilen skulle bli så fin att den skulle klara besiktningen utan minsta anmärkning.

Klicka här för en "liten" lista på vad som gjordes!

Min målsättning lyckades. Reparationerna godkändes av Bilprovningen, bilen klarade besiktningen med beröm för skicket!
Sedan fick den börja rulla som bruksbil. Fungerade perfekt.

Men motorn drog olja och var orkeslös (dålig kompression), så sommaren -03 byttes den ut.
Den nya motorn blev en B230A tillsammans med en 4-stegs automatlåda. Motor/låda köptes för 500 kr.
Vilken skillnad! En extra växel och motor som gick bra gjorde att det kändes som en ny bil att köra.
Jag körde över 4000 mil utan problem, varav hälften med den "nya" motorn.Men i juni 2004 var det plötsligt slutåkt, bilen förvandlades till skrot på ett ögonblick.
Pga ett alltför snabbt filbyte (framtvingat av en bil som vägrade släppa förbi mig vid en omkörning, utan ökade farten i högerfilen) fick jag våldsam sladd på bilen i c:a 100 km/h, flera retursladdar som blev allt bredare, sedan åkte jag av vägen och voltade 3 varv innan bilen landade på hjulen i diket invid vägen.
Man borde skada sig vid en sådan här allvarlig olycka, men nej, jag kunde kliva ur bilen helt oskadad. Förmodligen tack vare en hel del tur men också pga 240:ns stabila och krocksäkra konstruktion. Kolla bilderna, taket ser helt intakt ut även efter att ha voltat flera varv i hög hastighet!

Men bilen blev ändå rejält skadad. Hela taket trycktes en bit åt höger, det var veck i balkarna vid växellådan och hela karossen blev några centimeter smalare i höjd med A-stolparna.
Efter att ha bytt vänster främre länkarm och rensat lite i fronten startade motorn och bilen gick faktiskt att köra igen!
Men det blev inte många meter. Jag plockade bort allt som fortfarande var helt bl.a motor, växellåda, all inredning, styrväxel, fjäderben, bakaxel, bensintank, bakljus m.m. innan bilen gick till skroten. Tyvärr glömde jag att fotografera bilen efter demontering men det var bara en tom kaross med lite krockskadade delar på.

Tråkigt slut på en bil jag lagt ner mycket jobb på, men huvudsaken är trots allt att varken jag eller någon annan skadades vid olyckan. Det kunde ha gått riktigt illa, men nu är jag bevisad över 200-seriens krocksäkerhet.


Fakta EBN251
Bil: Volvo 244 DL 1982. Modellkod 244-4102-181.
Kaross: I originalutförande + GL-frontspoiler.
Motor: B230A -85. 110 hk/187 Nm.
Bensinförbrukning: C:a 1l/mil.
Växellåda: AW71 4-stegs automat.
Lack: Californiavit, färgkod 42.
Fälgar & däck: Virgo-fälgar (240 turbo) med 195/65R15 däck.
Alternativt plåtfälgar med originalnavkapslar.
Inredning: Mörkblå. Stolar och baksäte från GLE -83.
Nackstödskuddar, solgardiner i bakrutan, turboratt.
Utrustning: Servostyrning, dragkrok,
80mm varvräknare, motorvärmare, el-koffertöppnare.
Stereo: Panasonic CD, Volvo Sound dörrhögtalare, 6x9" i hatthyllan.
Mätarställning: 30300 mil.
Antal ägare: 8 st.
I min ägo: april 2002 - november 2004
Status: Skrotad 2004-11-xx. Idag tillhör registreringsnumret en båttrailer.


Senast uppdaterad 05-12-20

Klicka för större bilder!

Maj -02:

September -02:
September -03:


Juni -04: