Duett A-traktorA-traktorn köptes som "objekt" lagom till traktorkortet 1996. Flaket fick jag med i delar och nästan ingentig fungerade. Jag fixade de värsta defekterna och körde sedan med den i ganska risigt skick, ända tills jag fastnade i en trafikkontroll och fick körförbud p.g.a. att toppfarten var betydligt högre än de lagliga 30 km/h och att bromspedalen tog långt ned.

Då startade jag en större upprustning med bl.a installation av dubbla växellådor, renovering av bromsarna, lagning av rost i ramen m.m. Jag fick hålla till i en kompis släktings varmgarage med smörjgrop (tack!). Sedan, efter arbete varje helg i ett halvår, var det dags för registreringsbesiktning. Traktorn klarade givetvis inte besiktningen, men efter åtgärd av 6 st 2:or blev den godkänd.
Den lånade extra växellådan åkte ur dagen efter ombesiktningen. Sedan byggde jag en solenoidmanövererad spärr så jag kunde använda 3:an och 4:an. Men jag körde aldrig fortare än 40-50 km/h, jag var livrädd för polisen!

Efter ett tag tröttnade jag på alla elfel, så jag rev ur samtliga kablar och byggde ett helt nytt elsystem. Det gamla flaket blev ved och ett nytt byggdes. Plåten slipades och spacklades (alla A-traktorer är gjorda av spackel) och så lackade jag den själv hemma i garaget, det var första gången jag höll i en lackspruta men resultatet blev dugligt.
Däcken och fälgarna byttes och ett par bakskärmar i rostfritt inskaffades.
Även inredningen fixade jag till med ny matta och mittkonsol m.m. och motorrummet snyggades upp. Sedan var det dags för körkort och A-traktorn såldes till Skåne sommaren -98.


Traktor-fakta i tabellform
Fordon: Volvo Duett 1965 A-traktor.
Kaross: Original framdel, "gangsterkeps", dubbla avgaspipor bakom hytten, tonade bakrutor, hembyggt laserat träflak med kistbeslag, infällda släpvagnsbakljus och skärmar i rostfritt. Bensintank från Amazon under flaket.
Motor: B18A på 75 hk med Strombergförgasare och kromad ventilkåpa.
Bensinförbrukning: C:a 1,2 l/mil, plus hög oljeförbrukning.
Transmission: Enkel M40 med kort växelspak och el-spärr.
Chassi: Kapade fjädrar fram, annars original.
Lack: Blanksvart Lackfärg 90 från Lantmännen.
Fälgar & däck: Cragar SS 7x14" fram och breddade 8x15" originalfälgar bak.
205 däck fram och 255 bak. Vinterdäck dubbade 155 R 15 (mindre snyggt bak med de breda skärmarna).
Inredning: Leopardmönstrad plysch. Bruna golvmattor. DAF 66 stolar, 140 R-sport ratt, hembyggd mittkonsol.
Utrustning: Motorvärmare, diverse extramätare, extraljus bakom grillen.
Stereo: Sound Barrier bandspelare (CD var för dyrt!). MDS 2x75W RMS slutsteg, 2 st Pyramid 10" basar i isobariklåda. Knutsson equalizer, 3-vägs 6 1/2" högtalare fram i hembyggda kickpaneler.
Senast uppdaterad 02-06-09

Klicka för större bilder!
1996
1998