Turbokonverterad Volvo T24 -54Vad nu då, en traktor på 240-sidan?
Detta bygge uppfyller faktiskt alla krav för att få vara med; det är en Volvo, den är gammal och ombyggd.

En välpatinerad T24 med turbokonverterad originalmotor, en 4-cylindrig fotogenmotor som startades och varmkördes på bensin. I dag går den enbart på bensin.
Denna motor har fått ett nytt hembyggt insug/grenrör med turboaggregat från en B230FT. Turbon trycker genom en SU-förgasare från en B20. Original varvtalsregulator är fortfarande inkopplad, men maxvarvet är höjt m.h.a. buntband till ett okänt varvtal (förmodligen det dubbla mot original). Toppfarten är nu 43 km/h (mätt med GPS), original toppfart är 21,2 km/h. Laddtrycket är max 0,2 bar, mer går inte p.g.a. att bensinen inte är trycksatt. Men turbon sitter där mest för ljudets skull och "bara för att det går"!

En liten film med T24:an "in action" med turbo!
Ganska dålig kvalitet, filmat med gammal digitalkamera.
2 min, 3 MB, Windows Media Player.
T24turbo.wmv


Fakta.
Motor. Volvo C22F. 2,2 liters 4-cylindrig 4-takts vattenkyld förgasarmotor med toppventiler och stötstänger. Kompressionsförhållande 4,6:1. Tändning med Bosch magnetapparat. Hembyggt insug/grenrör (sitter på samma sida). Mitsubishi TD04-13T turbo. SU HIF6 förgasare med kortad och omslipad nål. Elektrisk bensinpump från Biltema. Original effekt 28 hk/2000 rpm på fotogen.
Transmission. 5-växlad osynkroniserad manuell växellåda.
Bromsar. Mekaniska trumbromsar på bakhjulen. Styrbromsar (två pedaler).
Hjul. Fram 16" bildäck, bak 11-28".
Utrustning. Ålö Quicke frontlastare. Trepunktslyft. Kraftuttag.
Övrigt: Helt nydraget elsystem. Ombyggt från 6 till 12 volt. 90A generator från Audi 80. Arbetsbelysning framåt och bakåt.
Toppfart. 43 km/h.

Tillbaka till Kompisars bilar

Klicka för större bilder!
Nya bilder från våren 2009. Lastaren demonterad. Full gas!
Inte tvättad på väldigt många år.
Givetvis är det "rakt rör" utan ljuddämpare.
Kontrollpanelen, med laddtrycksmätare. Närbild på turboinstallationen.

Före turbokonverteringen. Traktorn var alldeles gratis och fullt fungerande. Lastaren är praktisk när man demonterar skrotbilar. Men tyvärr lyfter den inte en hel 240.
Grenröret började som ett sugmotorgrenrör i byggsats köpt genom en Blocket-annons.
Att det bara är två insugsrör beror på att toppen har s.k. siamesportar, dvs gemensamt insug för två cylindrar.
Hela insugsdelen är hembyggd med plenum av 3" rör och förgasare från B20. Det lär knappast vara något bra flöde i detta insug/grenrör men det fyller i alla fall sin funktion. Olja till turbon tas ut vid anslutningen för oljetrycksmätaren. Oljan rinner tillbaka genom 1/2" slang och en nippel skruvad i gjutjärns-oljetråget.
Avgasdelen av grenröret är från byggsatsen, enda skillnaden är att en turbofläns har ersatt avgasröret. B230FT turbon monterad. Oljetryckslangen är riktig 1/4" hydraulslang med pressade kopplingar.
Färdig installation. Gasspjället är kopplat till varvtalsregulatorn genom en hembyggd konstruktion av gängstång och kulleder. Pga platsbrist fick tryckröret på förgasaren en skarp 90° böj. Senare monterades ett Biltema sportluftfilter på turbon.