Projekt Volvo 244 GL/E 3,0


AC, elkylfläkt och extrainstrument

På den här sidan finns byggbilder på diverse saker som ändrats/tillkommit på bilen efter att den färdigställts i augusti 2005.

Våren 2006 monterades elektrisk kylfläkt. Främsta anledningen var för att slippa "höfläktsljudet".
Elfläkten tog jag från en 940 Turbo, komplett med kåpa och relä. Kåpan passar på 240-kylaren om man kortar den ca 15 cm (940 med elfläkt har en bredare kylare). Termostaten som styr fläkten sitter uppe till höger i kylaren i ett förberett hål som finns i vissa nyare 240/740-kylare. (Termokontakten har art.nr 23-550042 på Mekonomen och kostar 179 kr.) Relät som styr fläkten monterades bakom vänster strålkastare. Fläkten har två hastigheter men jag använder bara den låga hastigheten. Fläkten är även kopplad till AC:n (se nedan) och slår av och på regelbundet när AC-kompressorn arbetar, för att kyla kondensorn som sitter framför kylaren.
Installationen ser ut att kunna vara original och det är precis vad jag eftersträvade.

Ställbart tvärstag/panhardstag till bakvagnen. Varför?
När man sänker fjädringen kommer tvärstaget att trycka bakaxeln åt höger, det är gjort för en bestämd höjd på bakaxeln. Med bakaxeln förskjuten åt höger blir det väldigt trångt mellan en bred fälg och skärmkanten på höger sida, men stort mellanrum på vänster sida. Det ser dumt ut och högerhjulet riskerade på min bil att ta i skärmkanten.
Därför byggdes med hjälp av en kompis med tillgång till svarv m.m. ett ställbart stag så att bakaxeln kan centreras. Originalstaget kapades nära änden i karossen, en utvändigt gängad del och en hylsa svarvades och gängades med M20x1. Då muttrar i M20x1 inte växer på träd tillverkades låsmuttern ur ett stycke rundstål. Sedan svetsades delarna fast i det kapade staget som nu blev justerbart. Man måste lossa ena änden av staget när man justerar men det gör inget eftersom man bara behöver göra det en gång.


AC-installation våren 2007.
Jag har monterat en komplett AC-anläggning från en krockad 245 SE -93:a. Det är inget snabbt och enkelt jobb att eftermontera AC, det är mycket delar som måste bytas/monteras. Först och främst måste hela värmepaketet inklusive alla luftkanaler bytas. Jag plockade alla delar från donatorbilen så det var ingenting som saknades. Med AC får man 4 fläkthastigheter istället för 3, samt tryckknappsmanövererade (vakuum) spjäll till luftfördelningen.
AC-kompressor måste monteras på motorn med tillhörande fäste och en passande servopump (i detta fall 93:ans originalpump). Jag fick tillverka en egen elhärva eftersom ledningarna till AC-systemet var integrerade i donatorbilens huvudkabelhärva. "Tomgångskompensering" monterades också på motorn. Det är en anordning som släpper extra luft förbi gasspjället när kompressorn arbetar, för att inte tomgången skall sjunka. Den funktionen styrs av motorns styrenhet på en 93:a och det fungerar inte på min B23E-motor, så jag tog tomgångskompenseringen från en B23E med AC.
Bakom grillen monterades kondensorn och sedan monterades alla slangar och rör mellan värmepaket-kompressor-torkfilter-kondensor med nya O-ringar. Ett nytt torkfilter köptes också. Torkfiltret är den runda burken till höger i motorrummet, dess uppgift är att lagra kylmedie/olja och rena och torka kylmediet. Gasen/kylmediet är redan från början av den nya R134a-typen i en 93:a, så ingenting behöver konverteras. Det var främst av den anledningen jag valde en anläggning från en 93:a. Samt att AC:n i 91-92-93-års modeller är effektivare än äldre årgångars.
Nu är AC-anläggningen fylld och fullt fungerande!
En kompis som jobbar med AC hjälpte mig att tryckprova och fylla systemet. Provtryckning med kvävgas till 10 bars tryck visade inget läckage, så torkfiltret bytttes mot det nya och systemet vakuumsögs i en halvtimme. Därefter fylldes R134a kylmedie (750g), olja och spårmedel som skall underlätta ev. framtida läcksökning.
Anläggningen kyler utmärkt, jag mätte +5° i de mittre luftutblåsen vid +20° utomhustemperatur.


Andra förändringar i motorrummet är att farthållare monterats. "Burken" mitt på torpedväggen är servot som drar i en extra gaswire, kopplad till rullen på insuget.
Kamremskåpan är utbytt till en polerad aluminiumkåpa från en 70-tals B21-motor. 55A generatorn byttes mot en 80A från en 740. Fästen till farthållarservot, torkfiltret m.m. lackades i kopparmetallic. Torkarmotorn lackades också och dess aluminiumdelar polerades.


Jag hade tur och lyckades hitta den ovanliga och eftertraktade extrainstrumethållaren på den lokala bilskroten, för det överkomliga priset 20 kr! Då satt Biltema-instrument i men de byttes mot Volvo original extrainstrument som jag samlat på mig sedan tidigare. Bilderna visar placering av givarna till instrumenten. Oljetrycksgivaren som ersätter kontakten bakom generatorn, oljetempgivaren i avtappningspluggen i tråget, och yttertempgivaren i rambalken vid bogseröglan (bakom frontspoilern).

Senast uppdaterad 07-08-28