Projekt Volvo 244 GL/E - lack och montering


Nu hade jag bestämt mig. Till Vallåkraträffen 2005 skulle bilen vara färdig. Så det var bara att sätta igång att slipa. Slipningen var klar runt midsommar och bilen lackades i mitten av juli. Sedan följde 3 veckors intensivt skruvande med hopmonteringen, allt mer stressigt ju mindre tid det var kvar. Energidryck konsumerades. De sista delarna monterades natten innan besiktningen, som var inbokad samma dag som vi skulle åka till Vallåkra. Men målsättningen lyckades, bilen blev klar och jag tog mig till träffen med den. Och ingenting onormalt inträffade på premiärturen på ca 100 mil.


Juni 2005.
Efter omsorgsfull spackling av vänster bakskärm lackades hela bilen en gång till med slipgrund, den här gången utomhus.

Slipgrunden slipades sedan ner med slippapper nr 400, dels med maskin på stora plana ytor, dels för hand med slipkloss. Ett tidsödande och tråkigt arbete. Men till slut ansåg jag att underarbetet var tillräckligt bra och bokade en tid hos lackeraren.

Så var det äntligen dags att köra iväg bilen till lackeraren, en 6 km lång resa. All maskering var redan färdig.

Under tiden bilen var på lack var det dags att plocka fram alla lister och yttre detaljer.
GLE-listerna under sidorutorna, som delvis består av lackad plåt, plockades sönder och plåtdelarna lackades halvblanksvarta.
Backspeglarna var penselmålade med någon tjock färg och fick slipas noga, därefter ett lager grundfärg och sedan slipgrund. Efter mera slipning lackades speglarna blåa och efter torkning lackades fästet och sargen runt glaset svart. På bilden är speglarna nyss slipgrundade.
Av en samling lister plockades de bästa exemplaren av varje modell. Listerna tvättades i badkaret och behandlades därefter med vinylglans. Kromdetaljer putsades med Autosol.

Juli 2005. Äntigen lackad! Det jag längtat efter i 5 år var äntligen genomfört!
Ett ytterligare lager grundfärg sprutades av lackeraren innan topplacken. Mitt underarbete var fullt godkänt. Trots det finns små defekter i lacken, små bucklor bl.a på bagageluckan som jag missat att spackla ut, men det är inget att göra åt nu. Själva lackjobbet blev mycket bra.
Efter mindre laglig bogsering genom sommartrafikens Borgholm stod bilen hemma igen. Nu började det roliga jobbet. Några timmar senare var de flesta listerna, dörrhandtagen, lås m.m. redan monterat.

Monteringen gick fort. Kofångarna justerades in, kofångarlisterna monterades med nya clips. Strålkastarna har också varit sönderplockade, plasthusen lackades blåa, reflektorerna och glasen putsades. Sidolyktorna blev ett par begagnade i nyskick från mitt lager av delar, de kompletterades med nya vita blinkersglas.
Bakljusen är ombyggda för att lysa som på -90 och nyare 244, bromsljuset har flyttats ner till nedersta yttre rutan och det lyser bakljuslampor i nedre yttre och nedre inre rutan. Ingen lampa i mitten. Dimbakljusen fick bromsljusens plats längst in i övre raden.
Jag köpte en ny motordekal på Volvo med rätt uppgifter för den nya motorn. Kostade 25 kr. Beställde även en sats nya clips till listen runt vindrutan.

Här är det mesta färdigt utanpå, förutom backspeglar och frontspoiler. Olika fälgar provades för att se hur det såg ut.

Här har frontspoilern blivit lackad och monterad. Inte mycket kvar utvändigt.

Dags att ge sig på inredningen.
Först målades de rostlagade delarna av golvet med 2-komponents rostskyddande grundfärg. Trösklarna och andra hålrum i golvet fylldes med rostskydd. Mer är en liter rostskydd flyter runt i bilen, det känns bra.
Instrumentbrädan och värmepaketet revs ut. Sedan ersattes ljudisoleringsmattorna med motsvarande delar från en 240 Diesel, vars mattor är tjockare och dämpar bättre.
Vindrutetorkarnas mekanism plockades sönder och smörjdes medan den var åtkomlig med demonterad instrumentbräda.
Samtliga bälten kommer från den 244 GLE som donerat bl.a motorn och elhissarna. Den bilen hade endast gått 17300 mil, så bältena är i bra skick och rullar lätt tillbaka.

Den nya blå/svarta instrumentbrädan hade först rengjorts med vatten (trädgårdsslangen) och diskmedel. På så vis fick jag bort allt damm inne i bl.a ventilationsgallren.
Solgardiner i bakrutan fungerar som insynsskydd i stället för toning. Bakre nackstöd från GLE:n monterade tillsammans med kuddar i blå plysch.
Dörrarna har försetts med ljudisolering från nyare modeller, dels skumgummit bakom dörrsidan, dels en extra list utanpå rutbågen. Ljuddämpande papp har desstom limmats för de största hålen in i dörrarna.

Inga plastdetaljer har undgått tvätt. Varenda invändig plastpryl är rengjord i badkar/diskho, inklusive värmekanalerna till baksätet och annat som inte syns. Lika bra att göra det ordentligt.
Textilmattorna i golvet skurade jag med rotborste, varmt vatten och tvättmedel. Mycket effektivt men jobbigt. Tyvärr har jag inga bilder på det.
Dörrsidorna med plyschklädsel fick byggas om lite för att passa med elhissar, de kommer från en bil med vevade rutor.
Handbromskonsolen från 740 fick kapas ner både på höjden och längden för att passa i 240:n. Jag behöll knapparna till elvärmen i stolarna.
Plyschstolarnas klädsel kördes i tvättmaskinen, under tiden plockade jag ihop bra stolstommar av delar från 4-5 olika stolar. Elvärmeslingorna fungerar också och finns i båda stolarna.

Bagageutrymmet städat från slipdamm. Alla skarvar samt baksidan på list- och skruvhål har sprutats med rostskydd. Även plastpanelerna i bagaget diskades innan montering. Ett reservhjulsöverdrag hittat på skroten ger ett exklusivare intryck. En extra bagagerumsbelysning monterades på höger sida i luckan, hål finns förberett.

Efter montering av stolar var det dags för den första spännande provturen! Första gången på 5 år som bilen rullade längre än 100 m från garaget. Allting fungerade, så en provtur gick till en kompis som jobbar på bilverkstad. Där justerade vi strålkastare, CO-halt och framvagn (toe-in). På lyften syns det numera dammiga underredet. En del lack har tyvärr också fastnat på de svartmålade delarna. På reservhjulsbaljan syns bodymassan som lackeraren la på innan lackningen. Även undre halvan av trösklarna har denna skyddande beläggning.

19 augusti 2005. Färdig! Precis nybesiktigad på bilderna ovan, och försedd med lånade 15" alufälgar. Senare samma dag bar det iväg med husvagn till Skåne. Dragkroken monterades precis innan avresan.
Och ja, den gick igenom besiktningen. "Med beröm godkänt" blev betyget från besiktningsmannen som tyckte det var trevligt att se en så fin 240 GLE...Senast uppdaterad 05-09-19