Jawa 350 gokart -01Detta ingenjörsmästerverk (?) är visserligen ingen Volvo, men den får vara med ändå. Dessutom består den delvis av Volvo-delar.
Idén att bygga den här helvetesmaskinen fick vi efter att ha kollat för mycket på "Scrapheap challenge" på Discovery Channel.
En av oss hade en gammal oregistrerad Jawa 350 motorcykel som fick bli grunden till bygget. Sedan byggde vi ihop ram, styrning och hjulupphängningar av gammalt skrot. Vi (3 pers) började en fredagkväll och på söndagen provkördes skapelsen. Mätverktyg har inte använts i onödan under byggandet. Ramen är måttad med ögonmått och ihopbränd med pinnsvets.
Efterhand har Jawan byggts om, bland annat har vi monterat ljuddämpare, belysning och förbättrat bromsarna (manövererades tidigare med rep!).
En dödsföraktande chaufför har haft den uppe i 100 km/h, den går fortare men ingen vågar prova!

En liten film med Jawan "in action"!
Ganska dålig kvalitet, filmat med digitalkamera.
1 min, 3 MB, Windows Media Player.
Jawa-action.wmv


Fakta.
Drivlina. Jawa 350 cc MC-motor. 2-cylindrig, 2-takt, luftkyld. Batteritändning, 12V elsystem. Effekt 26 hk. 2-1 avgassystem med Volvo 740 ljuddämpare. 4-växlad låda hopbyggd med motorn. Drivning på höger bakhjul via kedja.
Ram. Byggd av fyrkantbalk, rör och vinkeljärn i olika dimensioner. Volvo 240 kuggstångsstyrning med kortade styrstag. Hemmabyggd rattstång med 240-knutkors. Spindelleder byggda av styrhuvuden från 2 cyklar.
Bromsar. Enbart på vänster bakhjul via länkage av järnskrot.
Hjul. Fram 8" hjul från jordbruksredskap (max 30 km/h...), bak 18" Jawa MC-hjul.
Förarplats. SAAB 99 stol. Sportratt av okänt ursprung. Volvo 240 pedalställ. Jawa hastighetsmätare och varvräknare. Växelspak gjord av ombyggd fotväxelpedal. Gallergolv från soptunna.
Utrustning. Ett Rallye 2000 extraljus. Ett bakljus. 3 liters bensintank (tar slut fort). Kromat slutrör från Biltema. Det fanns en backspegel, men den skakade loss och försvann.
Lack(?). Rostbrun.
Toppfart. Ännu okänd, men minst 100 km/h.
Byggkostnad. C:a 600 kr inklusive MC-inköp.
Tillbaka till Kompisars bilar

Klicka för större bilder!

Första versionen.


Ombyggd och förbättrad.

JAWAN in action!