Projekt Volvo 244 GL/E 3,0


Montering av 960 B6304 motor + automatlåda

Jag hade i flera år drömt om en 960-sexa under huven på min 240, men har ansett det vara alldeles för dyrt. Men av en slump kom jag över en drivlina till överkomligt pris, som dessutom är komplett. Motorn är en B6304F + AW30-43 automatlåda från en 960 -91:a. Det är alltså 3-liters sexan på 204 hk/267 Nm. Det går bra att reg.besiktiga bilen med denna motor eftersom den har katalysatorrening, vilket min -84 saknar. Motorn är komplett med alla hjälpaggregat, motorfästen, styrboxar, elsystem, katalysator m.m. Men ingenting passar i 240:n utan modifiering. Allt måste specialanpassas. Bl.a måste man bygga egna motorfästen, och byta bakaxel för att få rätt signaler till styrboxarna. Även automatlådan är elektronikstyrd och en hel del eldragning behövs, men det skall inte vara någon större svårighet.


Här är delarna jag köpt. En komplett motor med tillhörande automatlåda och elektronikboxar. Det medföljde även större delen av ett 960 -91 elsystem. Motorfästena var det enda som saknades men jag hittade sådana på en skrot. På en annan skrot hittades en farthållare från en 240 -93:a, som skall användas istället för farthållaren som sitter i bilen nu (eftersom den gamla farthållaren kräver mekanisk hastighetsmätare, som inte längre går att använda).


Bakaxelbyte var nödvändigt för att få elektrisk hastighetsgivare. Utan hastighetssignal fungerar inte motor- och växellådsstyrningen som de skall. Dessutom måste hastighetsgivaren ge 48 pulser per hjulvarv som den gör på 960:n. De flesta 240-bakaxlar (86-91) har en givare som ger 12 pulser per varv. Man kan byta ut pulshjulet i dessa axlar mot ett med 48 "tänder". Hjulet kostar 440 kr nytt på Volvo. Jag valde istället att leta reda på en bakaxel från en 240 årsmodell 92-93 eftersom dessa har 48 tänders pulshjul originalmonterat. Dessutom skulle bakaxeln komma från en automatväxlad bil med utväxlingen 3,73:1. Detta eftersom 960 med automat har samma utväxling. Efter månader av letande hittade jag en axel på en 245 -93 postbil med automat för 500 kr.
Bakaxeln slipades och sprutmålades med 2-komponents båtfärg. En bra färg som jag borde ha lackat alla chassidelar med istället för hammarlack. Nya bärarmsbussningar monterades. Man kan se pulshjulet i till höger i differentialen. Kåpan över diffhuset är i aluminium på 92-93 bakaxlarna. Den gamla bakaxeln skruvade loss och den nya monterades. Det gick lätt eftersom inga skruvar var fastrostade.


Signalen från hastighetsgivaren går till en hastighetsmätare från 960. Detta är nödvändigt för att få rätt hastighetspulser till styrenheterna. 960 hastighetsmätaren har två utgångar för hastighetssignal. En 48 pulsers som används av automatlådans styrenhet, och en 12 pulsers som används av motorns styrenhet. Elektroniska 240 hastighetsmätare saknar dessa dubbla utgångar och därför måste man ha en 960 mätare. Dessutom måste man ha en elektronisk hastighetsmätare för att se hur fort man kör, eftersom 960-lådan saknar wireutgång.

Jag köpte ett komplett instrumenthus från en 960 och plockade ur den nödvändiga delen, dvs hastighetsmätaren. Man kan med viss ombyggnad montera denna mätare i ett 240 instrumenthus för att få en fungerande hastighetsmätare. Eller så bygger man om instrumentpanelen och använder hela 960 instrumenthuset. Men jag var inte intresserad av dessa lösningar, jag ville ha en lösning som ser original ut. Därför skall jag använda ett vanligt 240 instrumenthus med elektrisk hastighetsmätare från 86-91. Signalen till hastighetsmätaren skall komma från 12-pulsers utgången på 960 hastighetsmätaren. 960 mätaren byggde jag in i en apparatlåda. Den skall gömmas under instrumentpanelen och enbart fungera som signalgenerator.
Jag provkörde bilen med den nya bakaxeln och 960- och 240 hastighetsmätare kopplade enligt ovan, och det fungerade perfekt.


Bygge av motorfästen.
Det finns inga färdiga motorfästen för att få 960-motorn att passa i en 240, så de måste man själv tillverka. Jag har sett två olika lösningar på andras byggen. Den ena modellen går ut på att man behåller original 240 gummikuddar och fästen i framvagnsbalken, och bygger egna fästen mot motorblocket. Med den andra versionen behåller man 960:ns motorkuddar och fästen mot blocket, och bygger egna fästen mot framvagnsbalken.
Jag valde alternativ 2. Detta för att 960:ns hydrauliska motorkuddar borde isolera bättre mot vibrationer än 240:ns gummikuddar. Dessutom sitter fästena längre isär och påfrestas inte lika mycket av vridmomentet. Dessutom verkade det enklare att bygga nya fästen till framvagnsbalken.
Idén till mina fästen kopierade jag från byggbilder jag sett på en annan 240 med B6304. Dessa skruvas fast i framvagnsbalken med skruvarna för länkarmarna + en extra genomgående M12 skruv i varje fäste. Det enda mått jag visste var att gummikuddarnas underkant skulle vara i jämnhöjd med översta delen av framvagnsbalken. Jag svetsade fast ett fyrkantjärn i denna höjd på en lös balk och började bygga. Mallar klipptes ut i papp och kopierades sedan till 5mm tjock plåt. Efter en del svetsande hade jag ett par motorfästen. Höger sida var enkelt att bygga, men det vänstra var mer komplicerat pga närheten till styrväxeln och rattstången. Jag riggade upp en styrväxel och rattstång på balken och byggde fästet efter platsen som fanns.
Hålen för motorkuddarna borrades efter noggrant mätande på motorn. Vevaxelns centrumlinje måttades in så att den hamnade mitt i bilen. Bakkanten av framvagnsbalken hamnade ca 1 cm från oljetrågets framkant. Jag ville ha tråget så nära balken som möjligt för att få maximal frigång mot torpedväggen (där det blir trångt). Motorn ligger ca 2 cm ovanför balken. Om motorn passar i bilen vet jag inte än, men det kommer att visa sig.

Längst ner till höger är de färdiga motorfästena tillsammans med en krängningshämmare från 260. Den vanliga krängningshämmaren "krockar" med oljefiltret på 960-motorn. Man kan då använda en krängningshämmare från en 200 med V6 eller dieselmotor. Dessa är nerböjda i mitten och ger god plats för oljefiltret.



Här är bilder på motorfästena från olika vinklar för den som är intresserad av att kopiera dem.




Elsystemet var ett kaos tills jag fick tag på Volvos "gröna häfte" om elsystem till 960. Efter att ha studerat kopplingsscheman var det plötsligt inte särskilt avancerat. Motorhärvan är inte separat som på en 240 utan den innehåller all el till bilens front. Jag klippte upp höljena och rensade bort allt som inte har att göra med motorn och växellådan. Alla anslutningar mot bilens elsystem görs i den stora svarta kontakten som heter "C2" på kopplingsschemorna. På den högra bilden syns det 20-tal ledningar som skall kopplas in samt knappen för val av körprogram till automatlådan. Jag har nu fått en separat motorhärva och en kontakt med lösa ledningar som skall kopplas in i bilen.





Mera info och bilder på motorbytet kommer senare!

Idag (november 2010) har bilen gått 1600 mil med 960-motorn utan minsta problem. Jag har även registreringsbesiktigat bilen och fått den godkänd med utbytt motor.



Senast uppdaterad 2010-11-07