Volvo 245 GL -89
"Extreme makeover"Ännu ett impulsköp. Jag blev erbjuden att köpa bilen av en bekant, och självklart tackade jag inte nej! Priset var 2500 kr. Inte besiktigad, men nyskattad!
Orsaken till priset var främst inredningen där inte mycket var helt. Bilen hade använts som hund- och gårdsbil och bitsugna jakthundar hade mer eller mindre bott i bilen och förstört allt.
Dessutom var bilen allmänt vanvårdad, men fullt körbar och mekaniskt och rostmässigt i rätt bra skick.

All inredning kastades ut. Det enda som blev kvar av originalinredningen var instrumentbrädan och några plastpaneler. Resten byttes ut mot delar som jag hade liggande från min gamla hästkrockade -85 245. Jag var tvungen att fixa allt som kärvat ihop, vindrutetorkarna och centrallåset m.m. Dessutom var vattenpumpen slut och grenrörspackningarna bortblåsta så det fick åtgärdas.
Sen var det bara att åka och besiktiga. Inga problem.

Sedan fick 245:an börja tjänstgöra som min bruksbil. Fungerade problemfritt och drog lite bensin, men sedan blev jag "påtvingad" den röda 245 -88:an och det var en helt annan känsla av oskruvad bil i den. Trots att den är äldre och hade gått längre så kändes den bättre att köra, så jag bestämde mig för att behålla den och avyttra 89:an. En bidragande orsak var också den i mitt tycke snyggare lack/klädselkombinationen i 88:an.

Innan bilen skulle säljas tänkte jag fixa till inredningen och laga lite rost, för att öka värdet och göra den mer lättsåld. Det urartade såklart, och tog 9 månader.
Vänster skärmkant bak byttes, det var även rost i tröskeln som reparerades. Båda bakskärmarna lackades om under list. En dörr och en framskärm byttes mot rostfria delar i samma färg. Frontplåten under strålkastarna lackades om. "Rostdöljarlisterna" nedtill på dörrarna demonterades och lackades svarta. Hela bilen vaxades, något som nog inte skett på minst 7 år.
Bromsarna hade rostat ihop så flera ok, huvudcylinder m.m. fick bytas.
Jag bytte till mig en originalinredning som rengjordes omsorgsfullt (med högtryckstvätt!) och stolarna renoverades. Till slut blev det nästan nyskick både in- och utvändigt.
Bilen besiktigades, med blankt protokoll såklart. Nu var det en helt annan känsla i bilen men jag fick inte avnjuta den länge, ett par dagar senare sålde jag 245:an till en förhoppningsvis nöjd ny ägare!

Jämför gärna bilderna längst upp och längst ner på sidan, en viss skillnad...Fakta 245
Bil: Volvo 245 GL 1989. Modellkod 245-8803-131.
Kaross: Original, med "rails" (takräcken) och smutsavvisare bak.
Motor: B230F med LH-Jetronic 2.4 insprutning och katalysator.
116 hk/183 Nm.
Växellåda: M47 5-växlad manuell.
Chassi: Original.
Lack: Polarvit 189.
Fälgar & däck: Original plåtfälgar och navkapslar.
Inredning: Blå original textilklädsel från en annan likadan bil.
Utrustning: Servostyrning, centrallås, drag, varvräknare.
Stereo: Blaupunkt bandare, Volvo Sound dörrhögtalare.
Mätarställning: 30 400 mil (9/06).
I min ägo: 3/2004- 9/2006
Status: Såld. Idag avställd och obesiktigad.Senast uppdaterad 2010-11-09

Klicka för större bilder!

Så här såg bilen ut vid köpet.

Här har jag rivit ur inredningen.

Sommaren 2004:

Hösten 2006, färdig för försäljning: